sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kansallinen pilvioppimisympäristö, opetusministeri?

Tuli vain mieleen.

Tämä on esimerkinomainen ajatusharjoitus:

On olemassa pilvipalvelu tiedostojen jakamiseen ja betana myös yhteiseditointiin: Owncloud - open source ja eurooppalainen!

On olemassa esimerkiksi Pedanet - korkeakoulun yhteydestä ja suomalainen! Pedanetin kakkosversio on oikeasti mainio toimintaympäristö.

On olemassa esimerkiksi Helsingin Yliopiston MOOC - avoin verkko-oppimisympäristö.

Minusta meillä on tuossa olemassa valmiina kaikki palikat, joita opetusministeri kävi Viroista kyselemässä. Ryhdyttäiskö töihin eikä käytettäisi aikaa komiteoihin.

Palikat voi valita toisinkin, kunhan valitaan. Tämä syntyi tässä kahvipöydässä, dialogissa Hesarin ja suomen kanssa.

3 kommenttia:

  1. Hei!

    Pähkäilimme tätä kirjoitustasi Peda.netin kehittäjien kesken ja tässäpä muutamia ajatuksiamme.

    Yksi tärkeä asia tuosta jää vielä uupumaan, nimittäin avoimet rajapinnat palveluiden "yhteenliimaamiseksi". Jos päädytään vain valitsemaan keskitetysti yksi virallinen ympäristö ja sinne viralliset materiaalit jne., niin huonosti käy kaikille.

    Sen verran tarvittaisiin komiteaa, että saataisiin päätös avoimien rajapintojen vaatimuksesta kaikille toimijoille (Virossa on X-road-nimellä).

    http://e-estonia.com/components/x-road

    "X-Road is the backbone of e-Estonia. It's the invisible yet crucial environment that allows the nation's various e-services databases, both in the public and private sector, to link up and operate in harmony.

    One of the key elements of e-Estonia is that its databases are decentralized, which means:

    There's no single owner or controller.
    Every government agency or business can choose the product that's right for them.
    Services can be added one at a time, as they're ready.
    X-Road is the all-important connection between these databases, the tool that allows them to work together for maximum impact. All of the Estonian e-solutions that use multiple databases use X-Road."

    Rantalaisen Mikko tiivisti asian ytimekkäästi:

    "Tämä on nimenomaan se osa, joka virosta kannattaa kopioida. Kaikki muu on toissijaista."

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvästä kommentista!

    Olen aivan samaa mieltä. Rajapintamäärittelyssä piilee myös suurin vaara, eli jäädään kiinni niihin möäärityksiin eikä kukaan tuota itse substanssia.
    Oma sellainen "arkirealistinen" toive on esitetty tuossa blogitekstissäni. Jos päästään vielä eteenpäin niin, että saadaan laajemmat rajapointamääritykset aikaan, olen erittäin tyytyväinen.

    Luulen, että virolaisella "mutkatsuoraksi" -mentaliteetilla homma hoituu a) koska ei ole entistä painolastia olemassa, vaan voidaan rakentaa aikalailla tälaisen e-projektijn omilla reunaehdoilla b) joku väitti, että virolaisille riittää se, että tavaraa/palvelua on paljon ja saatavilla - ei ole niin tarkkaa se laajempi ralkenne siellä taustalla, siis noin juridis-moraalisessa mielessä. Tv-uutisissa puhuivat esim. aika sujuvasti valitsemansa toimijan tuotteesta synonyyminä itse toiminnalle.

    VastaaPoista
  3. Ja lisään, että meillähän on yksi kaupallinen toimija jo rakentamassa tuollaista äärimmäisen laajaa rajapintamääritysrakennelmaa. Helpoksi ei ole näyttänyt se tie muodostuvan. Me arjen toimijat kaipaamme toimivaa toimintaympäristöä. Ja aikajänteet sekä koulun asiakaskunnan kannalta että e-toimialan perspektiivillä ovat lyhyet.
    Se mikä ei toteudu vuodessa pistää miettimään, onko se ylipäätään toteuttamisen arvoinen?

    Silti, olen kaikkiaan täsmälleen samaa mieltä. Perustakaa komiteat, kunhan saadaan ne palvelut. Tällä hetkellä markkinoilla on hajaannus, jossa lähinnä huutavat Microsoft ja Google kovimpaa, sitten isot kaupalliset oppimisympäristötoimittahjat seuraavina. odottelulle ei ole kovin paljon aikaa, itse asiassa se monen kanalta jo meni.

    VastaaPoista